среда, 20. август 2014.

Spas za suvu kosu - kokosovo ulje



 Svi mi znamo koliko zdrava kosa doprinosi nasem izgledu i samopouzdanju. Precesta feniranja i peglanja dovode nasu kosu u stanje kakvo obicno nazivamo "kao metla". Jos ako vam je kosa prirodno kovrdzava (kao meni) imate dodatan problem jer je i prirodno suvlja. Dolazimo do pitanja - sta sada ? Naravno, uvek postoji opcija skracivanja kose, sto nazalost nekada i jeste jedino resenje. 
  Medjutim, pre nego sto posegnete za makazama razmislite, postoji veoma interesantnu resenje. Rec je kokosovom ulju koje je uzgred tajna lepe kose indijki. Verujem da ste primetili kakvu kosu one imaju. Istina imaju i drugaciju klimu koja itekako utice na kvalitet kose ali i mi mozemo primeniti njihovu rutinu. 

 Kod nas u mnogim radnjama mozete naci kokosovo ulje u malenim plasticnim flasicama na kojima pise da je za kosu i koje neopisivo lepo mirise. Medjutim, jeste ono lepo i mirisno ali svakako ne ono koje spasava kosu. Ovde se radi iskljucivo o ekstra devicanskom, organskom kokosovom ulju. Kupuje se u prodavnicama zdrave hrane i cena mu je nesto ispod 700 dinara (mada varira). Dolazi u staklenoj ambalazi i  sadrzi 310 g. Ono sto je karakteristicno jeste njegova tekstura, naime, kada kazemo ulje svi pomislimo na tecnost, ovo ulje je bukvalno kako - kad. Na nizim temperaturama je bele boje i bukvalno je kao maslac, dok se na visim temperaturama otapa i postaje potpuno proziran, poput vode. Cuva se na sobnoj temperaturi. 



Primena je prilicno jednostavna, ali se pripremite na "veoma uljanu proceduru" . Najbolje je da ne zurite i da odvojite sto je moguce vise vremena za ovo. Najdelotvornije je ako pred spavanje "upakujete" svoju kosu u ovo cudotvorno ulje. Kasikom izvadite potrebnu kolicinu, sve zavisi od duzine kose, po mom misljenu sto vise ulja to bolje. Krenite od krajeva dobro utrljavajuci a onda se malo duze pozabavite masazom temena jer ovo ulje osim sto hrani nasu kosu ono podstice i njen rast i jedino je ulje koje prodire u samu kutikulu dlake ! Naravno uvijte kosu ili je stavite pod kapicu za tusiranje ali za svaki slucaj na jastuk postavite i peskiric. Ujutru, ili kada vec imate vremena najpre operite kosu sa 2 jajeta ! Da, dobro ste procitali, najpre umutite jaja , njima operite kosu a onda je najnormalnije samponirajte kako i inace cinite. I ja sam se pitala zasto ne odmah sampon. Razlog je veoma praktican, jaja nekako kao da upiju ulje, prosto ga nema vise toliko na kosi, i 2 samponiranja ce biti sasvim dovoljna. Posle sampona stavite balsam ili masku, kako god da inace radite i posao je zavrsen. Koliko cesto primenjivati ovakav postupak ? Prosto pratite stanje vase kose i procenite. Ne postoji upustvo :) Na kraju, na mokru kosu, ako su vam krajevi veoma osteceni i suvi, mozete naneti mrvicu kokosovog ulja. Kokosovo ulje pored savrsenstva koje stvara na kosi, jako je blagotvoran i za citav organizam. 

Hvala na poseti :) Srdacan pozdrav do sledeceg citanja , vasa M.

4 коментара:

  1. Hvala na divnim savetima koje si podelila sa nama :). Što se tiče kokosovog ulja ili masti, ko ga već kako zove, na temperaturi do oko 20 stepeni je u čvrstom stanju, a preko te temperature postaje tečno. Sigurno si primetila da se topi kada ga uzmeš na dlanove pre upotrebe :). Ne znam na koji ga način čuvaš, ali preporučujem prohladno i mračno mesto- do nekih 15 stepeni- o tome sam učila na času organsko-hemijske tehnologije :D. Super je post :). Samo nastavi tako <3

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala puno Marija :) Da primetila sam kako se i kojom brzinom topi kada ga stavim na dlanove, a kada umackam kosu brze - bolje je stavim pod kapicu da ne bi bilo kapljanja i klizanja po kupatilu :) Sto se cuvanja tice, potpuno se slazem sa tobom a i cuvam ga u sobi gde nije nikada narocito toplo a ni preterano svetlo. Pozdrav i hvala jos jednom ♥

    ОдговориИзбриши
  3. Odličan tekst, potpuno "my cup of tea" s obzirom na to da se radi o prirodnom preparatu! Obožavam kokosovo ulje i koristim ga za sijaset različitih stvari. Veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala puno Teodora :) Da, ima siroku namenu i zaista je fantasticno! Veliki pozdrav !

    ОдговориИзбриши