четвртак, 21. август 2014.

Nega noktiju

 Lomljivi, tanki nokti skloni krzanju .. Ne zvuci primamljivo zar ne ? Kada govorimo o prirodnim noktima i zelji da nam oni budu i ostanu zdravi, sta je bitno? Stoji da protiv genetike nemamo puno sanse.. za taj deo - sta je tu je. 

  Pored genetike tu je "unutrasnja nega". Svi znamo (a retko ko primenjuje) zdravu ishranu. Svi smo culi pricu o " 4 bele smrti" - belo brasno, beli secer, so i masna hrana. Verujte mi da ako nezdrave namernice izostavimo iz tanjira, ucinicemo veliku dobit za nas organizam.

  Deterzdzenti i ostale hemikalije takodje cine lose nasim noktima.. Da znam, neko ce reci da hemije ima i u lakovima za nokte. Nazalost moram se sloziti ali ne i odreci ih se :)

  Neke bolesti i lekovi.. 

Neadekvatno odradjeno izlivanje noktiju gelom ili akrilom, nadogradnja, ojacavanje noktiju, tj neadekvatna priprema nokatne ploce moze u velikoj meri da vam naskodi. Zato je od neprocenjive vaznosti da dobro otvorite oci pre nego sto odlucite kome cete svoje nokte dati da vam ih ulepsa. Preturpijana nokatna ploca donosi brojne probleme, kao prvo bolece vas nokti, drugo, stavice vam gel, akril, tipsu.. vrlo brzo ce se odvojiti jer nema na cemu da se drzi i ? Gde se bili - nigde, sta ste radili  - naneli sebi zlo. Bakterije, gljivice, odvajanje prirodnog nokta od nokatne ploce.. Ne rukovodite se samo cenom, ovde je kvalitet rada daleko bitniji i to kojim materijalom se radi ! Da li seci zanoktice ? Podeljena su misljenja, zanoktice su tu da nam cuvaju nokat pa ih mozete lagano povlaciti unazad. U krajnoj liniji (ako bas, bas ne postoji drugo resenje)  iseci ih ako su u jako losem stanju i nakon toga ih samo negovati. Moj savet vam je da to odradi iskusni manikir/ka ! Gel na noktima izgleda fenomenalno ako je lepo uradjeno a nokatna ploca neostecena ! 

  I logicno dolazimo do toga sta moze da nam bude resenje a zelimo nase prirodne nokte bez ojacanja u vidu gela ili akrila ? !

 Na nasem trzistu postoji mnogo (cini mi se sve vise ) lakova kojima na pakovanju pise da su namenjeni za jacanje noktiju, za brzi rast, protiv listanja, zutila... Postoje i kreme.. I moram priznati da sam mnogo sta od toga probala ali da nisam zadovoljna, prosto nisu radili svoj posao. Naravno ono sto nije odgovaralo meni ne mora da znaci da nece odgovarati vama, svako je prica za sebe :)

 Ono sto je pomoglo meni jesu ulja za nokte i zanoktice ! Nemojte da vas zbuni kada na proizvodu procitate "Cuticule oil" tj, ulje za zanoktice. Jednako dobro deluje i na same nokte ! Prvo koje sam ja koristila je od Essence-a, dolazi u slatkom, malom pakovanju (ali traje bas dugo). Sadrzi 3.5 ml ulja, kosta samo negde oko 130 dinara i kupljen je u Lilly- ju. Ima sundjerasti aplikator lak za koriscenje a bocica izgleda ovako 
 
Prijatnog je mirisa (podseca na miris breskve) .

 Drugo ulje jeste ulje za zanoktice od Aure. U flasici je kao i obican lak za nokte, sadrzi 12 ml proizvoda, takodje je prijatnog mirisa, podseca na pomenuti od Essence-a. Cena mu je ako se ne varam 280 dinara. Kupljen je u Lilly - ju a izgleda ovako
 Bez obzira za koji se odlucite, primena je ista, dakle - nanesete ulje na zanoktice i nokte i dobro utrljate. Posle toga je najbolje ne raditi nista kako bi ulje odradilo svoje. Mozete ga nanostiti kada god se setite, ako su vam nokti namazani mazete (logicno) samo zanoktice. Na taj nacin - masazom  ubrzavate cirkulaciju a time i rast noktiju.


 Evo kako su moji nokti izgledali posle koriscenja ulja 
 

Trenutno su kraci, ni jedan nije pukao niti se izlistao, prosto mi je trebala promena :) I dalje su zdravi i lepi !

Ono sto takodje mozete da uvedete u vasu "nail rutinu" jeste da napravite mesavinu soda bikarbone i hidrogena od 3%. Naravno ovo sme da radi samo onaj ko ima potpuno zdravu kozu, nokte i zanoktice!!! Bilo kakvo, i minimalo ostecenje ako imate ne radite ovo ! Za sta je ova kupka namenjena? -Za dezinfekciji i uklanjanju zutih mrlja nastalih od upotrebe tamnijih nijansi lakova. Primena : Uzmete cetkicu za nokte (ima u radnjama koje prodaju pribor i materijal za noktice) umocite u smesu koju ste napravili i jednostavno receno - izribate nokte, lagano.. ako vas pece odmah prekidajte. Ja i sodu bikarbonu i hidrogen stavljam otprilike, da bude malo gusce kako bi mozglo da se nanese na cetkicu a ne da se proliva. Nakon ovoga normalno operete ruke i nanesite ulje ili kremu. 
Iskreno se nadam da ce vam moje iskustvo koristiti, javite :)

Hvala na poseti, do sledeceg citanja srdacan pozdrav ! Vasa M.

2 коментара:

  1. Nokti su ti prelepi :)! Baš ovih dana tražim nešto za jačanje jer sam ih dosta "sredila" izlivanjem i nadogradnjom. Probaću jedan od ova dva proizvoda.

    ОдговориИзбриши